Vergoeding behandeling
De behandeling logopedie voor personen tot 18 jaar wordt volledig en onbeperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor personen boven de 18 jaar geldt het eigen risico. Wij hebben met alle verzekeraars contracten afgesloten.

Stottertherapie

De stottertherapie in Paramee wordt gegeven vanuit Stottercentrum Noord-Holland. De Vereniging Stottercentra Nederland staat voor eerlijke stottertherapie met aandacht voor de mens die stottert. Op www.stottercentra.nl vindt u informatie over onze missie, visie en mogelijkheden.

In Paramee kunnen kinderen en volwassenen terecht met vragen over hun stotteren.
Het uitgangspunt is maatwerk. Kant en klare therapie en adviezen die voor iedereen bruikbaar zijn, werken meestal niet. Uw hulpvraag vormt het vertrekpunt van waaruit we samen besluiten wat voor u of uw kind de juiste therapiekeuze is.

Stotteren is niet altijd te ‘genezen’. Vloeiend spreken is daarom niet altijd de doelstelling. Het in vrijheid durven communiceren zonder belemmeringen te ervaren kan een reëlere doelstelling zijn.

Peuters en kleuters
Bij jonge kinderen tot 7 jaar bestaat de behandeling uit ouderbegeleiding om de directe omgeving van het kind zodanig aan te passen aan zijn of haar mogelijkheden, dat het kind vloeiend kan spreken. Het kan ook zijn dat er direct met het kind gewerkt wordt om het stotteren ‘vloeiender’ te maken of om het vloeiend spreken te trainen. Er wordt gewerkt volgens het Demands&Capacities Model van Starkweather en volgens het Lidcombeprogramma. Eventuele bijkomende problemen in de spraak, taal en sensorische integratie worden behandeld als dat nodig is.

Basisschoolleeftijd  
Bij oudere kinderen in de basisschoolleeftijd kijken we samen naar het stotteren: wat gebeurt er als je stottert? waar heb je last van? In samenwerking met ouders en leerkrachten gaan we aan het werk. We zoeken naar ontspanning in het stotteren en naar mogelijkheden om vloeiend te spreken. Hoe kan je zijn wie je bent en doen wat je wilt, zonder dat het stotteren je daarbij in de weg staat.

Pubers en volwassenen        
Bij jongeren en volwassenen staat de invloed van het stotteren op het leven van de cliënt centraal. De doelstelling is het vrijuit kunnen en durven communiceren, met of zonder stotteren. Hiervoor gaan we op zoek naar wat het stotteren met u doet en naar wat u met het stotteren kunt doen. Ook hierbij kan het belangrijk zijn de directe omgeving van de persoon die stottert te betrekken bij de behandeling.

Individuele en groepstherapie
Stottertherapie in Paramee wordt op individuele basis gegeven. Groepstherapie (oudergroep, kindergroep 7-12 jaar, pubergroep en volwassenengroep) is mogelijk bij voldoende cliënten in dezelfde leeftijdsgroep. Wanneer u hierover een vraag of wens heeft, neemt u dan contact met mij op.

Irma Uijterlinde
Irma Uijterlinde heeft in Bovenkarspel de praktijk voor logopedie en stottertherapie ‘de Streek’. Zij is met Stottercentrum Noord-Holland aangesloten bij de Vereniging Stottercentra Nederland. Vanaf oktober 2007 werkt zij ook in kindercentrum Paramee in Wognum.
Zij is gespecialiseerd stottertherapeut en geeft binnen Paramee stottertherapie aan kinderen en volwassenen.
Zij geeft trainingen in het werken met het Lidcombe Programma aan logopedisten en logopedist-stottertherapeuten en is namens Nederland lid van het Lidcombe Program Trainers Consortium.